Sähköautolla talvilomareissuun

Talviloma-aika lähenee ja moni suunnittelee pidempiäkin lomareissuja sähköautolla. Suomen autokanta sähköistyy huimaa vauhtia, mikä tarkoittaa myös sitä, että sähköautolla ensimmäistä kertaa pidempään talvireissuun lähtijöitä on tänäkin vuonna hiihtolomien aikaan paljon liikenteessä. Eikä siinä mitään, sähköautolla on ihan mahdollista taittaa mukavasti pidempääkin matkaa myös talvella, kunhan vain huomioi muutamat matkaa helpottavat seikat.

Malttia ja suunnitelmallisuutta tarvitaan

Jotta pidempi reissu sujuisi mukavasti, kannattaa suunnitella ennakkoon ajettava reitti ja latauspaikat. Aikatauluun on hyvä jättää väljyyttä, koska suunnitelluilla latauspisteillä saattaa myös olla jonoja. Kannattaa myös tarkkailla sääennusteita ja laittaa auto esilämmitykseen sopivaan aikaan ennen lähtöä. Sähköautot imevät virtaa noin 20 kilowattituntia sadalla kilometrillä, ja viime aikojen pakkasissa isommat autot ovat saattaneet kuluttaa sähköä jopa tuplamäärän. Erityisesti uuden sähköautoilijan on hyvä muistaa, että sähköauton ilmoitettua WLTP-toimintamatkaa ei aina saavuta edes kesällä – saati sitten talviajossa. Autot, ajotavat ja olosuhteet vaihtelevat, mutta tyypillisimmillään toimintamatka on talvella noin kolmanneksen lyhyempi kuin kesällä. Joissain talviolosuhteissa se saattaa tarkoittaa vain noin puolta ilmoitetusta WLTP:stä. Siksi matkan hyvä suunnittelu ja maltti on valttia.

Auton esilämmitys

Auton esilämmityksellä on tärkeä rooli mukavassa talviautoilussa ja lähes kaikissa sähköautoissa onkin erinomaiset esilämmitysmahdollisuudet – useimmiten jopa ajastusmahdollisuus. Sähköauto käyttää esilämmitykseen samaa lämmitysjärjestelmää, jolla auto lämmitetään sen liikkuessa. Kun auto esilämmitetään juuri ennen ajoa latausjohtoon kytkettynä, ei esilämmitys juurikaan vaikuta toimintasäteeseen ja akun lataus on hyödynnettävissä toimintamatkaan. Sekä autoissa että latauslaitteissa on eroja, joten kannattaa perehtyä tarkasti oman auton ja laturin toimintaperiaatteeseen. Auto lämpenee esilämmityksellä varsin nopeasti tavoitelämpötilaan niin, että autoon hyppäminen matkaan lähtiessä on mukavaa ja liikenteeseen lähteminen turvallista kun loputkin jäät ovat sulaneet laseista. Jos mahdollista, kannattaa sähköautoa säilyttää ajojen välissä talvella sisätiloissa autotallissa tai parkkihallissa.

Sähköauton lataus talvikeleille

Aina kun mahdollista, kannattaa ladata akku 80 prosenttiin juuri ennen kuin lähdet liikkeelle. Näin akku on lämmin jo liikkeelle lähtiessä, ja kulutus on näin ollen pienempää. Akku kannattaa ladata täyteen vain silloin jos on lähdössä pidemmälle matkalle. Lisäksi auton sisälämpötilaa kannattaa laskea hieman ja käyttää ratin- ja istuimenlämmittimiä vain hetken aikaa. Jos autossasi on valintana eco-ajotila, kannattaa se laittaa päälle. Silloin kaikki auton toiminnot on asetettuna hieman pienemmälle kulutukselle. Kannattaa tarkistaa myös renkaiden ilmanpaineet, sillä se vaikuttaa myös sähkönkulutukseen. Oma valinta on, ajatko normaalivauhtia ja lataat matkan varrella useammin, vai pudotatko nopeutta ja ajat kerralla pidemmälle.

Turvallisuus ennen kaikkea

Myös ajotavan pienellä hienosäädöllä voi sekä lisätä turvallisuutta että säästää sähköä. Äkkinäisiä kiihdytyksiä sekä tarpeettomia äkkinäisiä jarrutuksia kannattaa välttää. Älä koskaan säästä turvallisuusasioissa, kuten auton hyvässä puhdistuksessa jäästä ja lumesta ennen ajoa sekä lasien lämmityksestä. On tärkeää, että näkyvyys on paras mahdollinen koko matkan ajan. Lisäksi tuulilasin kunto ja puhtaus on tärkeää tarkistaa tasaisin väliajoin, sillä halkeamat, naarmut tai lika voivat heikentää huomattavasti kuljettajan kykyä havainnoida muita tiellä liikkujia. Jos havaitset halkeaman tai kiveniskemän tuulilasissa, kannattaa se korjauttaa mahdollisimman pikaisesti kuntoon. NF Fleetin leasingasiakkaana tuulilasin korjaukset hoitaa InCar. Lisäksi tilannenopeuteen on tärkeää kiinnittää erityistä huomiota talven liukkailla keleillä.

Mukavaa ja turvallista matkaa talven reissuihin!

Tervetuloa NF Fleetin asiakkaaksi. Ota yhteyttä 010 404 505