Sähköauton latausratkaisut pähkinänkuoressa.

Auton latausratkaisut

Ennen sähköauton valintaa työsuhdeautoksi on hyvä ottaa huomioon tarjolla olevat latausmahdollisuudet.

Toimitilalataus

Toimitilojen latauslaitteet saattavat olla joko työnantajan tai kiinteistön omistamia ja ylläpitämiä. Tarkista aina ensin työnantajaltasi, onko toimitilassa jo valmiiksi latauslaitteita ja mitä toimenpiteitä niiden käyttö edellyttää sähköauton latauksen ja maksun osalta.

Vapaassa autoedussa kaikki auton käyttämisestä aiheutuvat kulut sisältyvät verotusarvoon mukaan lukien lataussähkö. Toimipisteen latauslaitteiden operaattorista riippuen saat käyttöösi RFID-lukijan tai voit ladata mobiilisovelluksen, jonka avulla voit kuitata sähköauton latauksen ja lasku ohjautuu työnantajalle.

Myös käyttöedulla tai omalla autolla ajavien autoilijoiden latausetu työpaikalla ja julkisissa latauspisteissä on verovapaata vuosina 2021-2025. Yritys voi silti edelleen velvoittaa, että käyttöedulla tai omalla autolla ajava maksaa lataussähköstä kulutuksen mukaan. Monissa latauspisteissä on mahdollisuus syöttää taustalle oma luottokortin numero, jolloin lataussähkön veloitus tapahtuu suoraan luottokortilta käytön mukaan. Vaihtoehtoisesti lasku voidaan ohjata yritykselle, joka sitten veloittaa sähköt autoilijalta.

Tarkista työnantajaltasi omaan autoetuusi liittyvät latausmaksukäytännöt.

Kotilataus

Kotilatauspiste hankitaan automallin perusteella. Tarjolla olevissa sähköautomalleissa on käytössä muutamia eri latausstandardeja eli eri nopeuksilla ja erilaisin liittimin tapahtuvia lataustapoja. Kotilatauslaitteen voi joko ostaa tai vuokrata. Kotilatauspalveluiden tarjoajia on markkinoilla runsaasti.

Vuoden 2021 alussa tuli mahdolliseksi lisätä kotilatauslaite asennuskuluineen uuden leasingauton verollisiin lisävarusteisiin uuden auton tilauksen yhteydessä. Yritys voi halutessaan tarjota tämän edun työsuhdeautoilijoilleen. Varmistathan siis ensin työnantajaltasi, koskeeko tämä etu sinun työsuhdeautoasi. Käytännössä yritys voi päättää joko pelkän latauslaitteen hyväksymisestä lisävarusteisiin, tai hyväksyä lisävarusteeksi latauslaitteen asennuskuluineen. Yritys voi myös päättää olla hyväksymättä näitä lisävarusteiksi.

Mikäli työantajayrityksesi hyväksyy leasingauton lisävarusteeksi latauslaitteen asennuskuluineen, näiden kokonaiskustannus tulee olla tiedossa uuden auton tilaushetkellä. Laskun tulee saapua meille leasingyhtiöön joko autolaskun mukana tai latauslaitetoimittajiltamme Plugitilta tai Virralta. Latauslaitetta ei voi lisätä leasingsopimukselle kesken leasingkauden.

Latauslaitteen huolto, korjaus, päivitykset tai latauslaiteyrityksen erikseen veloittamat palvelumaksut eivät sisälly leasingsopimukseen.

Kotilatauslaitteen tilaaja on aina autoilija. Näin ollen sinun vastuullasi on varmistaa latauslaitteen soveltuvuus omaan käyttötarpeeseesi. Muista varmistaa laitteen soveltuvuus ennen tilausta sekä työnantajaltasi että kotisi kiinteistön omistajalta.

Jos maksat latauslaitteen asennuskulut itse, voit hakea verottajalta kotitalousvähennystä asennustyöstä.

Julkinen lataus

NF Fleetin yhteistyökumppaneina latausratkaisuissa ovat ABC-lataus, Plugit ja Virta, joilla on kattava julkinen latausverkosto Suomessa. ABC-latauksen, Plugitin ja Virran latausverkosto on käytettävissä Electric-palvelussamme, jolloin latauskulujen hallinnointi voidaan liittää kätevästi kuukausittaiseen leasinglaskutukseen.

Muita palveluntarjoajia ovat muun muassa Fortum Charge & Drive, Liikennevirta, S-ryhmä, Kesko, Lidl sekä Parkkisähkö. Näiden operaattoreiden latauskuluja ei toistaiseksi voida yhdistää leasinglaskutukseen.

Lataushinnat julkisissa latauspisteissä vaihtelevat operaattorin mukaan. Hinta voi latauspisteestä riippuen perustua joko minuuttipohjaiseen tai kilowattituntipohjaiseen hinnoitteluun ja kertamaksuun. Muun muassa kauppakeskukset tarjoavat monesti myös ilmaisen latausmahdollisuuden.

Latauspalvelun hinta on nähtävissä latauspisteissä, palveluntarjoajan mobiilisovelluksessa ja kotisivuilla. Julkisten latauspisteiden käyttö vaatii kunkin palvelun mobiilisovelluksen lataamisen puhelimeen tai palveluntarjoajalta tilattavan RFID-tunnisteen. Sovellukset löytyvät sovelluskaupoista: App Store ja Google Play. Paljon liikkuvan sähköautoilijan kannattaa ladata puhelimeensa kaikkien latausta tarjoavien yritysten sovellukset. Näin latauspaikat ja niiden hinnat löytyvät helposti kaikkialla.

Palveluun liitetään auton haltijan luottokortin tiedot, jolloin maksut menevät automaattisesti luottokorttiveloituksena. ABC-latauksen, Plugitin ja Virran palveluja käytettäessä maksut ohjautuvat RFID-tunnuksen tai sovelluksen kautta suoraan NF Fleetille. Varmistathan aina erikseen työnantajaltasi, voidaanko julkisessa latauksessa käytettävä sähkön energiamaksu veloittaa työnantajalta ja miten tämä käytännössä tapahtuu.

Mikäli yrityksenne lataussähkölaskut halutaan ohjata suoraan NF Fleetille, suosittelemme käyttämään latausoperaattorina yhteistyökumppaneitamme ABC-latausta, Plugitia ja Virtaa. Palvelu soveltuu kaikille NF Fleetin hallinnoimille ja omistamille autoille.

Latausratkaisun asiakaspalvelu

Ladattavan auton mobiiliapplikaatio tilataan aina NF Fleetin asiakaspalvelun toimesta, mikäli haluat latauskustannuksien kiertävän kauttamme työnantajallesi. Palvelun avauksen jälkeen yhteistyökumppanimme huolehtivat asiakaspalvelusta:

ABC-lataus
abcasemat.fi/sahkoauton-lataus
Puh. 010 768 0080 (24h/Asiakaspalvelu)

Plugit
plugit.fi
Puh. 0207 350 330
support@plugit.fi

Virta
virta.global
Puh. 0800 02200 (24h/Palvelukeskus)
virta.global/fi/tuki

Tervetuloa NF Fleetin asiakkaaksi. Ota yhteyttä 010 404 505