Auton latausratkaisut

Ennen sähköauton valintaa työsuhdeautoksi on hyvä ottaa huomioon tarjolla olevat latausmahdollisuudet.

Toimitilalataus

Toimitilojen latauslaitteet saattavat olla joko työnantajan tai kiinteistön omistamia ja ylläpitämiä. Tarkista aina ensin työnantajaltasi, onko toimitilassa jo valmiiksi latauslaitteita ja mitä toimenpiteitä niiden käyttö edellyttää sähköauton latauksen ja maksun osalta.

Vapaassa autoedussa kaikki auton käyttämisestä aiheutuvat kulut sisältyvät verotusarvoon mukaan lukien lataussähkö. Toimipisteen latauslaitteiden operaattorista riippuen saat käyttöösi RFID-lukijan tai voit ladata mobiilisovelluksen, jonka avulla voit kuitata sähköauton latauksen ja lasku ohjautuu työnantajalle.

Käyttöedussa sähkön osuus ei sisälly verotusarvoon, vaan auton lataussähkö on autoilijan kulu. Mikäli työnantajan kustantamaa sähköä ladataan työpaikalla käyttöedun perusteena olevaan autoon, on käytöstä muodostuvan edun raha-arvo 30 € kuukaudessa. Vaihtoehtoisesti monissa latauspisteissä on mahdollisuus syöttää taustalle oma luottokortin numero, jolloin lataussähkön veloitus tapahtuu suoraan luottokortilta käytön mukaan. Sovi aina ensin työnantajasi kanssa, miten toimitilalatauksen osalta tulee toimia, kun lataat sähköä toimitilan latauspisteestä käyttöedun perusteena olevaan autoon.

Kotilataus

Kotilatauspiste hankitaan automallin perusteella. Tarjolla olevissa sähköautomalleissa on käytössä muutamia eri latausstandardeja eli eri nopeuksilla ja erilaisin liittimin tapahtuvia lataustapoja. Kotilatauslaitteen voi joko ostaa tai vuokrata. Kotilatauspalveluiden tarjoajia on markkinoilla runsaasti.

Verohallinnon ohjeistuksen mukaisesti kotilatauslaite on veronalaista tuloa täydestä arvosta, mikäli latauslaite on työnantajan kustantama (vapaa autoetu). Vastaavasti työntekijän omalla kustannuksella hankkima latauslaite on työntekijän omaisuutta, eikä näin ollen verotettavaa etuutta. Varmista aina ensin työnantajaltasi, onko kotilatauksen osalta olemassa jo jokin valmis ratkaisu ja voidaanko vapaan autoedun kohdalla sähkön osuus veloittaa työnantajalta. Taloyhtiöiden kohdalla latauslaitteen asennus ja käyttö edellyttävät aina erillistä lupaa taloyhtiön hallitukselta.

Julkinen lataus

Suomessa julkista latausta tarjoavat muun muassa Fortum Charge & Drive, Liikennevirta, Plugit Finland sekä Parkkisähkö. Lataushinnat julkisissa latauspisteissä vaihtelevat riippuen latausoperaattorista. Lataamisen hinta voi latauspisteestä riippuen perustua joko minuuttipohjaiseen tai kilowattituntipohjaiseen hinnoitteluun ja kertamaksuun. Jotkut paikat tarjoavat myös ilmaista latausta. Esimerkiksi monien kauppakeskusten parkkialueilla lataus on maksutonta.

Latauspalvelun hinta (tai mahdollinen maksuttomuus) on nähtävillä latauspisteillä, palveluntarjoajan mobiilisovelluksessa ja internetsivuilla. Julkisten latauspisteiden käyttö vaatii kunkin palvelun mobiilisovelluksen lataamisen puhelimeen tai palveluntarjoajalta tilattavan RFID-lukijan. Sovellukset löytyvät sovelluskaupoista: App Store ja Google Play. Paljon liikkuvan sähköautoilijan kannattaa ladata puhelimeensa kaikkien latausta tarjoavien yritysten sovellukset. Näin latauspaikat ja niiden hinnat löytyvät helposti kaikkialla.

Palveluun liitetään auton haltijan luottokortti, jolloin maksut menevät automaattisesti luottokorttiveloituksena. Varmistathan aina erikseen työnantajaltasi, voidaanko julkisessa latauksessa käytettävä sähkön energiamaksu veloittaa työnantajalta (vapaa autoetu) ja miten tämä käytännössä tapahtuu.

Tervetuloa NF Fleetin asiakkaaksi. Ota yhteyttä 010 404 505