Toimitusjohtajan kyydissä: Vuoden 2021 kuulumisia

Autoalan vuotta 2021 ovat sävyttäneet autoilun vauhdikas sähköistyminen sekä käyttövoimamurrokseen liittyvät uudenlaiset liikkumispalvelut. Suomen autokannan sähköistymisessä koettiin vihdoin odotettu käänne kun valtio rupesi kannustamaan suomalaisia täyssähköautoiluun 170 euron verotusarvoedun muodossa. Vuoden 2022 alusta lähtien tulee voimaan uusi verotusarvoetu koskien myös lataushybridejä, joiden hiilidioksidipäästöt (WLTP) ovat 1–100 g/km. Näin sekä vapaan autoedun että käyttöedun pistokehybridiautoilijat saavat autoetuunsa 85 euron vähennyksen, joka on puolet täyssähköautojen vastaavasta vähennyksestä. Molemmat etuudet ovat voimassa vuoden 2025 loppuun asti. Lisäksi Verohallinto on valmistellut uuden vähennyksen vapaan autoedun lataushybridien ja kaasuautojen käyttövoimakustannuksiin. Sen suuruus on 60 euroa kuukaudessa, eli se on myös määrältään puolet täyssähköautojen saamasta 120 euron kuukausikohtaisesta vähennyksestä.*

Suurin muutos oli kuitenkin 1.10.2021 takautuvasti voimaan astunut täyssähköautojen autoveron poisto, joka on kiihdyttänyt Suomen autokannan sähköistymistä merkittävästi. Ladattavien autojen osuus uusien henkilöautojen rekisteröinneistä onkin tällä hetkellä noin 30 prosenttia.

Uusien tilausten osalta autoala toipui ensimmäisestä koronakurimuksesta varsin nopeasti, mutta maailmanlaajuinen komponenttipula aiheuttaa edelleenkin ennennäkemättömiä viiveitä uusien ajoneuvojen asiakastoimituksissa. Toimitusajat ovat pahimmissa tapauksissa venyneet lähes vuoden mittaisiksi. Tämän tilanteen ennustetaan jatkuvan vielä pitkälle vuoteen 2022, eikä automarkkinan odoteta kasvavan vuoden 2022 loppuun mennessä muutamaa prosenttia enempää. Yleisesti ottaen kuluvan vuoden uusien ajoneuvojen rekisteröintiennusteet noudattavat viime vuosien viitoittamaa suuntaa. Viime vuosien kaltaiset noin 100 000 uuden henkilöauton rekisteröintimäärät ovat varsin alhaisia. Tämä johtaa valitettavasti siihen, että Suomen jo entisestään vanha autokanta jatkaa vanhenemistaan. Suomen autokannan keski-ikä on tällä hetkellä yli 12 vuotta.

Suomalaiset vaihtavat autoaan keskimäärin 5-6 vuoden välein. Reilut 40 prosenttia uusien ajoneuvojen hankinnoista tehdään edelleen osamaksurahoituksella, leasingin osuuden ollessa vain noin 18 prosenttia. Leasingpalveluiden kysyntä on kuitenkin kasvanut Suomessa erityisesti kotitalouksissa yksityisleasingin osalta.

Leasingpalvelut nopeuttavatkin autokannan uudistumista, sillä leasingautoa vaihdetaan tyypillisesti 3-4 vuoden välein. Leasing madaltaa kynnystä auton vaihtoon ja se tarjoaa myös erinomaisen keinon tutustua uuteen käyttövoimaan autoilijan omassa arjessa. Autoteknologia kehittyy huimaa vauhtia ja nyt myynnissä olevien ladattavien autojen jälleenmyyntihintojen kehittymistä tulevaisuudessa on vielä vaikeaa arvioida. Siksi uuden auton hankkiminen huoltoleasingillä onkin helppo ja turvallinen vaihtoehto leasingyhtiön kantaessa riskin sinun tai yrityksesi puolesta.

NF Fleetin ja omistajayhtiömme ALD Automotiven Move 2025 -strategian mukaisesti haluamme olla aktiivisesti mukana uudistamassa ja kehittämässä Suomen autokantaa ja automarkkinaa. Kuluvan vuoden aikana olemme lanseeranneet uusia innovatiivisia sähköisen yritysautoilun palveluita kuten Electric ja Switch. Niiden avulla mahdollistamme asiakkaillemme huolettoman siirtymän sähköiseen yritysautoiluun. Yhdessä asiakkaidemme kanssa kehitämme myös juuri heidän yrityksensä arvojen mukaista autopolitiikkaa. Tapauskohtaisesti etsimme asiakkaillemme parhaat keinot liittää täyssähköautot ja lataushybridit asiakkaan autopolitiikkaan – silloin kun se tukee heidän toimintaansa. Asiakkaamme ovatkin ottaneet nämä uudet palvelut nopeasti omakseen, ja ladattavien autojen osuus uusien henkilöautojen leasingsopimuksistamme on jo lähes 60 prosenttia. Yhä useampi asiakkaamme löytää myös tarpeisiinsa sopivan tuotantoajoneuvon sähköisistä vaihtoehdoista.

NF Fleetin näkökulmasta vuosi 2021 on sujunut hyvin. Olemme onnistuneet kasvattamaan markkinaosuuttamme selkeästi vuonna 2021, ja uusien asiakastilaustemme määrä on ennätyksellisen korkealla. Koko Suomen leasingmarkkina on kasvanut vajaat kolme prosenttia tammi-marraskuun 2021 aikana. Uusien sopimuksiemme määrä on kasvanut peräti 26 prosenttia viime vuoteen verrattuna uusien autojen pitkistä toimitusajoista huolimatta. Erityisen ilahduttavaa on vahva kasvumme yksityisleasingissä; Nordea Autoleasing -palvelumme on lähtenyt huikeaan nousukiitoon. Ladattavien autojen osuus Nordea Autoleasing -palvelulla hankituista yksityisleasingautoista on peräti 96% ajoneuvojen keskimääräisten CO2-päästöjen ollessa ainoastaan 21 g/km. Myös Vaihtoleasing-palvelumme suosio on jatkunut vahvana. Asiakkaamme etsivät nyt uudenlaisia vaihtoehtoja turvalliseen ja vastuulliseen liikkumiseen. Minimissään kuuden kuukauden ajalle tehtävä Vaihtoleasing -sopimus on loistava vaihtoehto tutustua huolettomaan leasingautoiluun.

Loppuvuodesta 2021 alotimme myös entistä tiiviimmän yhteistyön BMW Groupin kanssa. Jatkossa tuotamme huoltoleasingpalveluita BMW:n ja MINIn yritys- ja kuluttaja-asiakkaille NF Fleet brändin alla. Yhteistyö starttasi marraskuussa menestyksekkäällä Black Friday -kampanjalla, ja jatkossa palvelumme ovat tarjolla BMW- ja MINI-jälleenmyyjäliikkeissä kautta maan.

Strategiamme mukaisesti panostamme parhaaseen mahdolliseen asiakaskokemukseen toimintamme kaikilla osa-alueilla. Syksyllä toteuttamassamme tutkimuksessa yritysten autopäättäjät antoivat meille kokonaisarvosanan 8,2/10 palvelustamme. Toimintamme suurimpina vahvuuksina he pitivät luotettavuutta, tarjous- ja tilausprosessin toimivuutta sekä joustavuutta. 89 prosenttia tutkimukseen vastanneista koki tuntevansa NF Fleetin ja tarjoamamme palvelut hyvin. Vastaajien mukaan NF Fleetin asiakasvastuulliset henkilöt saivat kiitosta ammattitaidon, asiantuntemuksen, yhteistyön yleisen sujuvuuden sekä hyvän tavoitettavuuden osalta.

Keväällä 2021 lähestyimme myös autoilija-asiakkaitamme ensimmäistä kertaa tyytyväisyyskyselyn muodossa. Asiakkaamme antoivat meille kokonaisarvosanaksi peräti 9,3/10 ja pitivät tärkeimpinä vahvuuksinamme luotettavuutta, joustavuutta ja asiantuntijuutta. 84 prosenttia kyselyyn vastanneista autoilijoista pitää auton käyttövoimaa merkittävänä tekijänä seuraavaa autoa valitessaan.

Me NF Fleetillä uskomme, että tyytyväisiä asiakkaita saa vain tyytyväisen ja hyvinvoivan henkilökunnan avulla. Tästä syystä olemme nostaneet myös kollegakokemuksen (Employee Experience) sekä työntekijöidemme hyvinvoinnin uuden strategiamme keskiöön. NF Fleetin sekä omistajayhtiömme ALD Automotiven koko henkilökunta on mukana Grateful Mind -työhyvinvointiohjelmassa, jossa luomme yhdessä keinoja oman työn hallinnan-, uudistumiskyvyn- sekä vuorovaikutuksen kehittämiseksi. Valmennuksen tulokset ovat olleet positiivisia. Uskon, että koko laaja tiimimme saa siitä virtaa ja voimaa entistä paremman asiakaskokemuksen tuottamiseen myös tulevaisuudessa.

Haluan kiittää kaikkia asiakkaitamme sekä kumppaneitamme kuluneen vuoden matkasta. Taustapeiliin voi katsoa tyytyväisenä ja vuonna 2022 yhteinen matka jatkuu kohti entistäkin vastuullisempaa ja ympäristöystävällisempää liikkumista.

Nina Reinilehto
Toimitusjohtaja
NF Fleet

Artikkelissa mainitut luvut: Autoalan tiedotuskeskus.
* Mainitut vähennykset perustuvat ladattavien autojen alempiin käyttökustannuksiin ja ne vahvistetaan jatkossa aina vuosittain luontoisetujen laskentaperusteissa.

Tervetuloa NF Fleetin asiakkaaksi. Ota yhteyttä 010 404 505