Vinkkejä energiatehokkaaseen talviautoiluun

Talvikelit ovat parhaimmillaan ja moni suunnittelee pidempiäkin lomareissuja leasingautolla. Näin energiakriisin keskellä autoilun energiankulutus herättää kysymyksiä, oli alla sitten polttoaineella kulkeva auto, hybridi tai sähköauto, Kokosimme tähän artikkeliin muutamia vinkkejä energiatehokkaampaan talviautoiluun.

Auton esilämmitys

Ajat sitten polttomoottorilla tai sähköllä kulkevaa autoa, kannattaa autoa säilyttää ajojen välissä talvella sisätiloissa autotallissa tai parkkihallissa aina kun se on mahdollista. 

Auton esilämmityksellä on tärkeä rooli talviautoilussa. Polttomoottoriautoa kannattaa esilämmittää aina silloin kun lämpötila laskee lähelle nollaa. Esilämmityksellä säästät sekä autosi moottoria että polttoainetta. Erityisesti kovilla pakkasilla esilämmitys säästää polttoainetta merkittävästi. Mutta kuinka kauan autoa kannattaa esilämmittää kun sähkökin on nyt kallista? Hyvä nyrkkisääntö on nollan ja viiden pakkasasteen välillä 0,5–1 tunnin lämmitysaika, 5–10 pakkasasteessa 1–2 tuntia ja kylmemmässä kelissä jopa 2–3 tuntia. Tosin moottorille lyhytkin lämmitys on parempi kuin kylmäkäynnistys. 

Sähköauton energiatehokas käyttö talvikeleillä

Sähköautoilussa suunnitelmallisuus on aina tärkeässä roolissa, mutta talvella se korostuu erityisesti. Aina kun mahdollista, kannattaa ladata akku 80 prosenttiin juuri ennen kuin lähdet liikkeelle. Näin akku on lämmin jo liikkeelle lähtiessä, ja kulutus on näin ollen pienempää. Akku kannattaa ladata täyteen vain silloin jos on lähdössä pidemmälle matkalle. Lisäksi auton sisälämpötilaa kannattaa laskea hieman ja käyttää ratin- ja istuimenlämmittimiä vain hetken aikaa. Jos autossasi on valintana eco-ajotila, kannattaa se laittaa päälle. Silloin kaikki auton toiminnot on asetettuna hieman pienemmälle kulutukselle. Kannattaa tarkistaa myös renkaiden ilmanpaineet, sillä se vaikuttaa myös sähkönkulutukseen.

Älä koskaan säästä turvallisuusasioissa

Myös ajotavan pienellä hienosäädöllä voi säästää sähköä. Äkkinäisiä kiihdytyksiä sekä tarpeettomia äkkinäisiä jarrutuksia kannattaa välttää ja vakionopeudensäädin on suositeltavaa säätää nopeusrajoitusten mukaiseksi. Älä kuitenkaan säästä koskaan turvallisuusasioissa, kuten auton lasien lämmityksessä. On tärkeää, että näkyvyys on paras mahdollinen jo heti auton startatessa matkaan.

Turvallista matkaa talven vaihteleviin keleihin!

Tervetuloa NF Fleetin asiakkaaksi. Ota yhteyttä 010 404 505