Vinkit sähköiseen kesäloma-autoiluun

Moni suunnittelee jo kesälomaa ja kesälomareissuja. Koostimme tähän artikkeliin asioita, joita kannattaa ottaa huomioon kun lähtee normaalia pidemmälle reissulle täyssähköautolla.

Tarkista auton kunto: Tarkista ainakin renkaiden kunto ja oikeat rengaspaineet. Ne vaikuttavat suoraan matkanteon turvallisuuteen ja sähkön kulutukseeen. Tarkista myös pyyhkijöiden kunto, täytä pissapoika sekä lataa auto täyteen.

Suunnittele reitti etukäteen: Useimmilla autoilla toimintasäde on yli 300 km, mutta pidempiä lomamatkoja varten on syytä suunnitella reitti etukäteen. Yleensä lomareissuilla on mukana myös enemmän matkustajia ja matkatavaraa kuin normaalissa ajossa, joten auton sähkönkulutus on luonnollisesti suurempi mitä raskaampi lasti on. Reitin ennakkosuunnittelulla on helppo välttää turha hermoilu seuraavasta latauspaikasta. Latauspisteiden sijainteja voit kartoittaa esimerkiksi tämän linkin tämän linkin avulla. Etukäteen kannattaa ladata myös tarvittavat sovellukset sekä syöttää niihin tarvittavat tiedot. Tämä säästää aikaa ja vaivaa varsinaisella latauspisteellä. Jos käytössäsi on Electric-palvelu Electric-palvelu, mahdollistaa se laajan yhteistyöverkostomme kautta sujuvat lataukset ympäri Suomea.

Jos automatkasi suuntautuu ulkomaille. Pohjoismaissa voit ajella leasingautollasi ilman erillistä lupaa, mutta jos matka suuntautuu kauemmaksi tarvitset maastavientiluvan. Aina kun matkasi suuntautuu Suomen rajojen ulkopuolelle, tulee mukana olla paperinen rekisteriotteen tekninen osa, jonka saa rekisteröintejä tekevältä katsastuskonttorilta. Mikäli suuntaat autolla ulkomaille, löydät lisätietoa täältä.

Pakkaa huolellisesti: Auton oikeanlainen pakkaaminen on yksi tärkeä turvallisuustekijä liikenteessä – varsinkin lomareissulla kun tavaraa on usein enemmänkin mukana. Tarkista, että kaikkien matkustajien turvavyöt ja -istuimet, lemmikkien kuljetushäkit sekä mukaan tulevat harrastusvälineet ovat kunnossa ja hyvin kiinnitettynä matkaan lähdettäessä. On tärkeää, ettei autossa ole irtonaisia esineitä, jotka voisivat aiheuttaa vahinkoa vaikkapa voimakkaan jarrutuksen aikana.

Ennen lähtöä: aseta akun lataustaso ja auton sisälämpötila optimaaliseen lukemaan. Sisätilan ilmastointi kuluttaa sähköä, joten viilennä tai lämmitä auto jo latauksen aikana valmiiksi matkaa varten. Erityisesti kylmemmällä säällä tämän merkitys korostuu, koska akkulämmitin säätää myös auton akun lämpötilaa optimaalisen toiminnan varmistamiseksi. Vallitsevalla ulkolämpötilalla on siis suora vaikutus akun suorituskykyyn ja sitä kautta myös toimintasäteeseen.

Matkaa tehdessä: kannattaa muistaa, että järkevästi ja kohtuullisella nopeudella ajavat autoilijat pääsevät pisimmälle ja käyvät vähiten lataamassa. Nopeus vaikuttaa myös; 130 km/h kuluttaa enemmän sähköä kuin 110 km/h. Ajotyyli on tärkein yksittäinen tekijä toimintasäteen pituudessa.

Latauspaikat kannattaa valita niin, että samalla hoituvat ruokailut, kahvit tai muu jaloittelu. Näin ei tule turhia pysähdyksiä ja viivästyksiä matkanteossa – vaikka lomalla onkin. Loma-aikaan latauspaikoilla voi olla ruuhkaa tai jokin laturi voi olla tilapäisesti epäkunnossa. Ennakkosuunnitelmaan kannattaakin valita kaksi lähekkäin olevaa latauspaikkaa, jos se on mahdollista. Ota mukaan myös malttia, älä laadi liian kiireistä aikataulua. Jos on epäilys, että päätepisteessä ei ole mahdollista ladata autoa, huolehdi ettet saavu perille lähes tyhjällä akulla. Jos vierailet esimerkiksi ystävän mökillä, on hyvä sopia etukäteen auton lataamisen mahdollisuudesta ja kustannuksista. Julkisilla latauspisteillä on myös syytä huomioida muita lataajia. Lataa vain sen verran kuin tarvitset, niin kaikkien matka sujuu mukavammin. Muista myös, että latauspaikka ei ole pysäköintipaikka. Siirrä autosi, kun olet hoitanut latauksen.

Hyvinkin suunnitellulla matkalla voi sattua ja tapahtua

Useimpien autojen maahantuoja tai valmistaja tarjoaa tiepalvelua merkin autoilijoille ja suosittelemme ensisijaisesti käyttämään merkin omaa tiepalvelua. Löydät lisätietoja auton käyttöohjekirjasta.

Voit myös ottaa yhteyttä NF Fleetin tarjoamaan Tiepalveluun, joka päivystää 24 h/vrk vuoden jokaisena päivänä. Apu on maksutonta, maksat vain järjestetyistä palveluista (hinaus, vuokra-auto, matkan jatkaminen, majoitus jne.).

NF Fleet Tiepalvelun puhelin: +358 800 166 200 (Suomesta soitettaessa maksuton)

Nauti kesästä ja loma-autoilusta. NF Fleetin tiimi toivottaa sinulle turvallista lomamatkaa!

Tervetuloa NF Fleetin asiakkaaksi. Ota yhteyttä 010 404 505