Vinkit aloittelevalle sähköautoilijalle

Vaikka sähköautoilu onkin helppoa, edullista ja ympäristöystävällistä – on siinäkin omat niksinsä. Me NF Fleetillä päätimme koostaa sähköauton hankkimista suunnittelevalle, tai jo sähköautoilua aloittelevalle autoilijalle muutamia vinkkejä aiheesta.

Ennen auton ja käyttövoiman valintaa on hyvä miettiä ja kartoittaa oman liikkumisen tarpeet. Selvitä ensin latausmahdollisuudet; onko auton lataus mahdollista kotona, työpaikalla ja/tai julkisilla latausasemilla? Jos tämän jälkeen sähköauto tai plug-in hybrid tuntuu edelleen oikealta valinnalta, saat tästä artikkelista muutamia asiaan liittyviä vinkkejä:

Tutustu autoosi

Tutustu rauhassa autoosi ja kartoita lähialueesi sekä päivittäisten reittiesi varrella olevat latauspisteet.

Suunnittele reittisi

Useimmilla autoilla on yli 300 kilometrin toimintasäde, ja tämä riittää hyvin arkiseen ajoon. Pidempiä loma- tai työmatkoja kannattaa suunnitella ennakkoon. Julkinen latausverkko laajenee koko ajan ja kattaa koko maan, mutta pohjoista kohden mennessä etäisyydet latauspisteiden välillä kasvavat. Latauspisteiden sijainteja voit kartoittaa esimerkiksi tämän linkin avulla: https://latauskartta.fi/

Auton esivalmistelu

Aseta akun lataustaso ja auton sisälämpötila optimaaliseen lukemaan jo ennen ajoon lähtöä. Sisätilan ilmastointi kuluttaa sähköä, joten viilennä tai lämmitä auto jo latauksen aikana valmiiksi matkaa varten. Erityisesti kylmällä säällä tämän merkitys korostuu, koska akkulämmitin säätää myös auton akun lämpötilaa optimaalisen toiminnan varmistamiseksi. Vallitsevalla  ulkolämpötilalla on siis suora vaikutus akun suorituskykyyn ja sitä kautta myös toimintasäteeseen.

Lataaminen

Jos käytät julkisia latauspisteitä – tutustu niiden toimintaan. Kannattaa ladata tarvittavat sovellukset jo etukäteen sekä syöttää niihin tarvittavat tiedot. Tämä säästää aikaa ja vaivaa varsinaisella latauspisteellä. Jos käytössäsi on Electric-palvelu, mahdollistaa se laajan yhteistyöverkostomme kautta sujuvat lataukset ympäri Suomea, latauksien hallinnoinnin sekä raportoinnin yrityksellesi. Tutustu myös latausetiikkaan, joka on tämän jutun lopussa.

Nopea lataus

Pikalatausasemilla voit ladata akun jopa lyhyen kahvitauon aikana. Automallista riippuen 150 kW:n latausasemat voivat ladata akkuihin jopa 100 kilometriä toimintasädettä noin kymmenessä minuutissa.

Ajotyyli vaikuttaa toimintasäteeseen

Järkevästi ja kohtuullisella nopeudella ajavat autoilijat pääsevät pisimmälle ja käyvät vähiten lataamassa. Nopeus vaikuttaa myös; 130 km/h kuluttaa enemmän sähköä kuin 110 km/h. Ajotyylisi on tärkein yksittäinen tekijä toimintasäteen pituudessa.

Latausetiikka julkisilla asemilla

Valitse autoosi sopiva latauslaite. Jos autosi latausteho on 50 kW valitse latauslaitteeksi samansuuruinen laite ja jätä 150 kW laite vapaaksi sitä tarvitsevalle.

Useissa latauslaitteissa voi ladata kahta autoa kerralla. Valitse täysin vapaa laite jos mahdollista, sillä kahden auton ollessa samassa laitteessa latauksessa,  latausaika yleensä pitenee.

Jos latauslaitteelle on jonoa: Lataa vain sen verran kuin tarvitset. Näin nopeutat myös muiden pääsyä lataamaan.

Jotkut yritykset tarjoavat ilmaista latausaikaa yrityksessä asioinnin ajaksi. Ole huomaavainen ja toimi niin.

Muista, että sähköauton latauspaikka ei ole pysäköintipaikka. Vapauta paikka kun et enää lataa autoasi.

Tuoreen sähköautoilijan kokemuksia

NF Fleetin yhteyspäällikkö Susanna Palvanen on ajellut täyssähköautolla nyt reilut kaksi kuukautta. Susannan auto on työsuhteen kautta käyttöedulla, eli hän maksaa lataukset itse. Positiivinen yllätys on ollut, että sähkön hinnan noususta huolimatta sähköautoilu on huomattavasti edullisempaa verrattuna muihin käyttövoimiin.

Susannan arjen ajot ovat pääasiassa lyhyitä työmatkoja ja asiointeja kaupoissa sekä harrastuksissa. Näihin matkoihin on riittänyt auton lataaminen pari kertaa viikossa. Lataaminen tapahtuu pääosin työpaikalla ja kotona. Kotiin ei ole hankittu kiinteää laturia, vaan lataukset hoituvat matkalaturilla, joka vaatii 3-vaiheen sähköpistokkeen.

Sopeutuminen sähköautoiluun on vielä menossa, mutta Susannan mielestä käyttöönotto on ollut yllättävänkin helppoa: ‘‘Aluksi tuli hieman ihmeteltyä latausasemalla, mutta nyt kaikki sujuu jo rutiinilla. Sähköautoilu vaatii ennen kaikkea asenteen muutosta. Suunnittelu ja ennakointi on tärkeää. Suosittelen myös lukemaan auton käyttömanuaalin. Eri autonvalmistajilla on erilaisia suosituksia akuston latauksesta. Joidenkin valmistajien malleissa akkuvarauksen ylärajaksi tulisi säätää 80 prosenttia ja vastaavasti alarajana on 20 prosentin varaustila. Valmistajan latausohjeita noudattamalla voi pidentää akkujen käyttöikää. Auton hiljaisen äänen vuoksi kannattaa taajama-alueella autoillessa tarkemmin huomioida lapsia ja muita liikenteessä kulkijoita. En lähtisi vaihtamaan polttomoottoriautoon, koska meidän tarpeisiimme täyssähköauto on juuri oikea valinta’’, sanoo Susanna tyytyväisenä.

Onko teidänkin yrityksessä ajateltu siirtymistä tai jo siirrytty kohti vastuullisempaa ja ympäristöystävällisempää autoilua? Mitä tahansa kysymyksiä sinulle herääkin liittyen sähköautoiluun: Ota yhteyttä NF Fleetiin, niin keskustellaan niistä tai teidän yritykselle sopivista leasingpalvelumalleista!

 

Tervetuloa NF Fleetin asiakkaaksi. Ota yhteyttä 010 404 505