Toimitusviiveet uusien autojen tilauksissa jatkuvat

Maailmanlaajuinen puolijohdepula on kestänyt jo kauemmin kuin kukaan olisi osannut odottaa, ja viiveet uusien autojen toimituksissa tulevat jatkumaan vielä pitkän aikaa. Puolijohteiden lisäksi viivästystä on myös varaosien saatavuudessa, ja yleinen raaka-aineiden hintojen nousu vaikuttaa lisäksi muihinkin autojen osiin. Koostimme tähän artikkeliin tietoa ja vinkkejä siihen, miten yrityksissä voidaan mukautua tähän tilanteeseen. 

Mistä puolijohdepula johtuu?

Autojen lisäksi lukuisissa muissakin tuotteissa käytetään nykyään puolijohdesiruja. Pandemian ja sen aiheuttamien tehdassulkujen seurauksena puolijohteita on tällä hetkellä hyvin rajoitetusti saatavilla. Talouden uudelleen avautuminsen myötä puolijohteiden tarve ja kysyntä on kovaa, mutta tehtaat eivät pysty tällä hetkellä vastaamaan siihen. Tästä aiheutuvat viiveet uusien autojen tuotannoissa, ja näin ollen uuden auton odotusaika voi venyä hyvinkin pitkäksi. Lisäksi vallitseva epävakaa geopoliittinen tilanne ja sen aiheuttama yleinen raaka-aineiden hintojen nousu vaikuttavat omalta osaltaan uusien autojen osiin. 

Kuinka kauan tämä vielä kestää?

Tähän ei kukaan tiedä tarkkaa vastausta. Viime vuonna saatavuuspulan ennustettiin helpottavan jo tämän vuoden alussa, mutta näin ei käynyt. Tämän hetken optimistisimmat ennusteet arvioivat saatavuusongelmien jatkuvan ainakin vuoden 2022 loppuun. On myös täysin mahdollista, että ne jatkuvat jopa vuoden 2023 loppuun saakka.

Miksi tätä ongelmaa on niin vaikea selättää nopeasti?

Lähinnä Itä-Aasiassa toimivat puolijohdetehtaat toimivat jo ennen pandemiaa vain 95 prosentin kapasiteetilla. Puolijohdetehtaiden rakentaminen ja niiden tuotannon käynnistäminen kestävät useita vuosia. Siksi kasvaneeseen kysyntään ei pystytä vastaamaan tällä hetkellä riittävän nopeasti. Lisäksi puolijohteet ovat osa paljon suurempaa toimitusketjua, johon liittyy pulaa myös harvinaisista maametalleista ja muista raaka-aineista. Lisäksi kokonaisuuteen vaikuttavat tuotanto- ja rahtikustannusten inflaatiopaineet. Kaikki tämä aiheuttaa väistämättä myös hintojen nousua.

EU:n hiljattain julkaisemalla sirusäädöksellä halutaan vahvistaa EU:n kilpailukykyä puolijohdeteknologioiden ja -sovellusten alalla. Lisäksi sen tarkoitus on ehkäistä toimitusketjujen häiriöitä, joihin vaikuttavat pandemian ohella myös geopoliittiset tekijät. Säädöksen on määrä saada liikkeelle yli 43 miljardia euroa julkisia ja yksityisiä investointeja sekä tuplata EU:n nykyinen sirutuotannon markkinaosuus 20 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä.

Miten tämä tilanne kannattaa huomioida yritysautoilussa?

Vaikutukset näkyvät enimmäkseen sekä autojen hinnoissa että toimitusajoissa. Me NF Fleetillä autamme asiakkaitamme joka käänteessä. Löydämme aina yhdessä asiakkaan kanssa sopivimman ratkaisun. Muun muassa autojen merkki-, malli- ja varustevaihtoehtojen säätämisellä voidaan selättää pitkät odotusajat ja mahdollistaa sujuva yritysautoilu myös tällaisessa poikkeustilanteessa

Miten autopäättäjien on helpointa mukautua tilanteeseen?

Me NF Fleetillä autamme yrityksen autokannasta vastaavia päättäjiä mukautumaan haastavaan saatavuustilanteeseen. Tapoja on useita:  

Uusien autohankintojen ennakointi
Keskustelu yrityksen autoilijoiden toiveista oman työsuhdeautonsa suhteen on hyvä aloittaa hyvissä ajoin ennen uuden auton tilausta. Koska viivästysten vuoksi uuden auton saaminen voi kestää vuoden tai enemmänkin, on hyvä keskustella myös NF Fleetin yhteyshenkilön kanssa eri vaihtoehdoista.

Sopimusten pidentäminen
Monet autokannasta vastaavat tuntevatkin jo tämän keinon, sillä se auttoi monia yrityksiä selviämään pandemian pahimmasta vaiheesta. Tämä voi olla edelleenkin hyvä vaihtoehto, koska etätöiden vuoksi monilla työsuhdeautoilla on ajettu aiempaa vähemmän.

Eri vaihtoehtojen kartoitus
Jos ensisijaisesti toivomissanne automerkeissä ja -malleissa on erityisen paljon viivästyksiä, NF Fleetin tiimi auttaa teitä etsimään vastaavia vaihtoehtoja muista automerkeistä.

Ajoturvallisuuden ylläpito
Varaosatoimitusten viivästyessä kannattaa vauriokorjaamosta varmistaa auton ajoturvallisuus. Varaosien saatavuusongelma voi aiheuttaa vauriokorjausaikojen pitkittymistä. Kun auton ajoturvallisuus on tarkistettu, sillä voi ajaa myös varaosien odotusaikana. Tämä säästää sijaisautokustannuksia.

Joustavien ratkaisujen löytäminen
Jos tarvitset autoja rajalliseksi, mutta ennalta määrittämättömäksi ajaksi esimerkiksi uusille työntekijöille tai tilapäisiin projekteihin. Meiltä löytyy erilaisia joustavia ratkaisuja vaihteleviin tilanteisiin ja tarpeisiin. Tässä sinua auttaa NF Fleetin tiimi.

Elämme siis vielä jonkin aikaan tässä poikkeuksellisessa tilanteessa, joka valitettavasti vaikuttaa kaikkeen autoiluun. Muistathan, ettet ole yksin pohdintojesi kanssa. NF Fleetin yhteyshenkilönne ja koko tiimi on valmiina miettimään sopivimmat ratkaisut juuri teidän tarpeisiin. Tärkeintä on, että yrityksenne autoilijoiden arki jatkuu sujuvasti!

Ota yhteyttä NF Fleetin tiimiin.

Tervetuloa NF Fleetin asiakkaaksi. Ota yhteyttä 010 404 505