Toimitusjohtajan kyydissä: Vuoden 2023 kuulumisia

Valopilkkuna kuluvan vuoden alavireisellä automarkkinalla on ollut autokannan sähköistyminen. Yli kolmannes uusista ensirekisteröidyistä henkilöautoista on tänä vuonna ollut täyssähköautoja ja viidennes pistokehybridejä. Iloisena voin todeta, että NF Fleet on ollut tässä muutoksessa selkeä suunnannäyttäjä, sillä asiakkaidemme uusista leasingautotilauksista jo yli puolet on täyssähköautoja. Mikä onkaan parempi tapa tutustua sähköautoon omassa arjessa kuin huoleton, riskitön ja omaa aikaa säästävä yksityis- tai huoltoleasing. Myös kustannuksiltaan helposti ennakoitava Autoleasing-palvelumme lisää jatkuvasti kiinnostustaan sekä yritys- että yksityisasiakkaiden keskuudessa maailman myllerryksen keskellä.

Uusien henkilöautojen rekisteröintien ennustetaan kuluvana vuonna Suomessa jäävän noin 87 000 kappaleeseen, ja pakettiautojen rekisteröintien vastaavasti noin 11 000 kappaleeseen. Kehitys on erittäin huolestuttavaa ottaen huomioon jo ennestäänkin varsin iäkkään autokantamme. Rekisteröinnit ovat hienoisesti plussalla viime vuoteen verrattuna, johtuen pääasiassa ennätyksellisen suurten tilauskantojen purkautumisesta. Uusien autojen toimistusajat ovat lyhentyneet huomattavasti viime vuodesta, jolloin uuden auton toimistusaika saattoi nykyiseen 3-4 kuukauteen verrattuna olla jopa kaksin tai kolminkertainen. Toimitusajat toki vaihtelevat automerkeittäin ja -malleittain.

Yritysautojen osuus uusien henkilöautojen rekisteröinneistä on vuonna 2023 ollut lähes puolet, ja työsuhdeautojen noin neljännes kaikista rekisteröinneistä. Tänä päivänä Suomessa on yhteensä noin 70 000 työsuhdeautoa. Myös yksityisleasing on viime vuosina kasvattanut suosiotaan uuden auton hankintamuotona ja Suomessa onkin nykyisin reilut 10 000 yksityisleasingillä hankittua henkilöautoa. Pienestä määrästään huolimatta leasingautojen merkitys koko Suomen autokannalle on erittäin suuri, sillä leasingautot vaihtuvat uuteen tavallisesti 3–4 vuoden välein. Siksi leasing onkin keino uudistaa Suomen autokantaa entistä nykyaikaisemmaksi, turvallisemmaksi ja ympäristöystävällisemmäksi. Palautuvien huoltoleasingautojen myötä markkinoille tulee tarjolle uudempia, vähemmän ajettuja ja säännöllisesti merkkihuollettuja autoja.

Käytettyjen autojen kauppa on tänä vuonna käynyt viime vuotta vilkkaampana. Meillä NF Fleetillä vilkas vaihtoautokauppa on näkynyt erityisesti Vaihtoleasing-palvelumme kasvavana kysyntänä; uudehko auto parhaimmillaan jopa muutaman päivän toimitusajalla on kiinnostava vaihtoehto. Vaihtoleasing-sopimuksemme on sisällöltään yhtä lailla riskitön kuin uuden auton Huoltoleasing. Se on monelle asiakkaallemme myös ensikosketus leasingpalveluihimme, oli kyse sitten yritysautosta tai yksityisautosta.

Muuten NF Fleetin vuotta ovat sävyttäneet muutokset, joita teemme nostaaksemme palvelumme täysin uudelle tasolle. Meillä vuosi käynnistyi toiminnanohjausjärjestelmäuudistuksella. Uudistus oli pitkään odotettu ja huolella valmisteltu, mutta silti projektissa on ollut omat haasteensa. Organisaatiomme on samalla järjestäytynyt uudella tavalla, ja uuden toimintamallin- sekä uusien työkalujen omaksuminen on vienyt oman aikansa. Asiakkaille päin haasteet ovat näkyneet tavallista pidemmissä vasteajoissa sekä ajoittain tarjous- ja tilausprosessin hitautena. Haluan kiittää asiakkaitamme ymmärryksestä ja muistutan, että nämä viiveet ovat olleet väliaikaisia ja pian palvelumme ovat entistäkin sujuvammalla tasolla.

Viiveet ja hitaus heijastuivat luonnollisesti myös syyskuussa kumppanimme Innolinkin kanssa toteuttamamme asiakastyytyväisyystutkimuksen tuloksiin. Kuitenkin 85 prosenttia haastatelluista avainasiakkaidemme autopäättäjistä oli sitä mieltä, että päätös yhteistyöstä NF Fleetin kanssa on ollut oikea. Palveluidemme kokonaisarvosana 8.0/10 pysyi poikkeustilanteesta huolimatta lähes samalla tasolla kuin edellisenä vuonna. Autopäättäjät kokivat, että olemme luotettava, joustava ja palveleva kumppani heidän yrityksensä liikkumispalveluiden tuottajana. Olemme kuluvana vuonna myös onnistuneet selkeyttämään yritysautoilun kustannusten muodostumista, mikä oli yksi tärkeimmistä fokusalueistamme edellisvuoden tutkimuksessa saatujen palautteiden perusteella. Kaiken kaikkiaan autopäättäjäasiakkaamme kokevat, että asiointi kanssamme on helppoa ja ammattitaitoista. He arvostavat myös sitä, ettei leasingpalveluidemme kustannuksissa ole tullut ikäviä yllätyksiä. Tärkeimmät tutkimuksessa esille nousseet kehitysalueet liittyvät tavoitettavuuteen ja yhteydenpidon vahvistamiseen. Nämä asiat olemmekin nostaneet entistä proaktiivisemman konsultoinnin ohella tärkeimmiksi toimintamme kehityskohteiksi tulevien kuukausien ajalle.

Työsuhde- ja yritysautoilija-asiakkailtamme saimme palveluidemme kokonaisarvosanaksi upean 9,3/10. Työsuhdeautoilun sähköistyminen näkyy vastauksissa vahvasti. Autoilija-asiakkaamme pitävät yhteistyötä kanssamme luotettavana, helppona ja toimivana. He arvottavat ammattitaitomme, asiantuntijuudemme ja palvelumme sujuvuuden hyvin korkealle.

Haluan kiittää kaikkia tutkimukseen osallistuneita asiakkaitamme. Arvostamme suuresti palautettanne ja otamme sen tosissamme nostaen toiveenne saman tien kehitystoimenpiteitämme ohjaaviin tavoitteisiin. Haluamme kehittää palveluitamme jatkuvasti vastaamaan liikkumistarpeitanne entistäkin paremmin. Tavoitteenamme on alan paras asiakaspalvelu kaikissa asiointikanavissamme.

Tärkeänä osana palveluidemme kehittämistä rakennamme asiakkaillemme digitaalisia asiointikanavia perinteisten palvelukanaviemme oheen. NF Fleetillä on ollut jo vuodesta 2020 lähtien yhdessä omistajayhtiömme Nordea Financen kanssa digitaalinen Autoleasing-verkkokauppa yksityisleasingasiakkaille. Palvelussamme on aina valmiiksi hinnoiteltuna valikoima kilpailukykyisiä yksityisleasingvaihtoehtoja, aina tuoreimmat uutuudet huomioiden. Autotilauksen voi tehdä kokonaisuudessaan verkkokaupassa. Mikäli et sattuisi löytämään valikoimistamme etsimääsi vaihtoehtoa, voit aina pyytää meiltä tarjouksen haluamastasi automallista.

Kesällä 2023 laajensimme Autoleasing-verkkopalvelun myös yritysasiakkaillemme. Uuden verkkopalvelun myötä palveluihimme tutustuminen on yrityksille entistäkin helpompaa. Verkkopalvelusta löytyy muun muassa havainnollisia Huoltoleasing-esimerkkilaskelmia, inspiroivia asiakastarinoita sekä ajankohtaisia vinkkejä vastuullisempaan yritysautoiluun. Ottaen huomioon jokaisen yrityksen yksilölliset tarpeet, verkkopalvelu ei vielä tässä vaiheessa toimi verkkokauppana, mutta kehitämme digitaalista ostopolkua jatkuvasti palvelemaan yrityksiä mahdollisimman monipuolisesti. Olemme onnellisia ja ylpeitä uusista palvelukanavistamme ja jatkamme niiden aktiivista kehittämistä kohti 100 prosenttista digitaalista asiakaskokemusta.

Digitaalisuus ei kuitenkaan yksin riitä. Oman henkilöstömme hyvinvointi ja kehittäminen ovat asiakas- ja digikokemuksen ohella strategiamme keskiössä. Uudistuksillamme tähtäämme myös siihen, että asiakkaitamme palvelee hyvinvoiva, motivoitunut ja ammattitaitoinen henkilöstö. Syksyn 2023 aikana olemme organisoineet asiakaspalvelumme uudella tavalla tavoitteenamme sujuvoittaa asiointia kanssamme. Asiakassegmenttiemme analysoinnin tuloksena olemme tunnistaneet erilaisia tarpeita ja toiveita eri asiakasryhmissämme. Analyysin ja uuden organisoitumisemme myötä voimme jatkossa tuottaa paremmin räätälöityjä palvelusisältöjä asiakkaillemme. Käytännössä tämä tarkoittaa, että asiakkaamme saavat juuri heidän tarpeisiinsa sopivia palveluita ja ratkaisuja leasingautoiluun jatkossa. Hyödynnämme digitaalisia alustojamme laajemmin varmistaen samalla, että henkilöstöllemme jää enemmän aikaa keskittyä tärkeimpään – eli asiakkaidemme laadukkaaseen palvelemiseen. NF Fleet on ollut aina tunnettu hyvästä asiakaspalvelustaan, ja haluamme pitää tästä vahvasti kiinni myös tulevaisuudessa.

Leasingmarkkinan keskeisenä toimijana NF Fleet haluaa olla edelläkävijä autokannan uudistamisessa tuottamiemme innovatiivisten ja vastuullisten liikkumispalveluiden avulla. Autoilun sähköistyminen on keskeinen tavoitteemme. Näin ollen nykyisin myös kaikki NF Fleetin uudet työsuhdeautot ovat täyssähköautoja. Valtioneuvoston linjauksia odottaessa haluamme uskoa, että Suomessa viime vuosina tehdyt hyvät verotukselliset päätökset auttavat meitä kaikkia liikenteen sähköistymisen ja vastuullisuuden polulla. Ennen kaikkea haluamme kehittää vastuullisia liikkumisen palveluitamme kuunnellen ja ymmärtäen asiakkaidemme tarpeita.

Haluan kiittää lämpimästi kaikkia asiakkaitamme ja kumppaneitamme kuluvasta vuodesta! Jatketaan vastuullista matkaa kohti vuodenvaihdetta.

Nina Reinilehto
Toimitusjohtaja
NF Fleet

NF Fleet on ALD Automotiven ja Nordea Financen yhteisyritys. Tuotamme innovatiivisia ja vastuullisia liikkumispalveluita henkilö- ja yritysasiakkaille Suomessa, Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa.

Lähteet: Traficom, Autoalan Tiedotuskeskus, NF Fleetin tilastot

Tervetuloa NF Fleetin asiakkaaksi. Ota yhteyttä 010 404 505