Toimitusjohtajan kyydissä: Vuoden 2022 kuulumisia

Vuoden 2022 automarkkinaa ovat leimanneet autokannan vauhdikas sähköistyminen sekä uusien autojen ennennäkemättömät toimitusviiveet. Lisäksi helmikuussa alkanut Venäjän ja Ukrainan sota on laittanut maailmantalouden uuteen asentoon ja käynnistänyt energiakriisin. Näiden vaikutus ulottuu luonnollisesti myös autoalalle ja leasingautoilijan arkeen. 

Uusia henkilöautoja on rekisteröity Suomessa tammi-lokakuun aikana vain vajaat 70 000 kappaletta, joka on jopa 19 prosenttia vähemmän kuin samaan aikaan viime vuonna. Uusia pakettiautoja puolestaan on rekisteröity reilut 9 000 kappaletta, joka sekin on liki 17 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Yritysasiakkaille huolto- tai rahoitusleasingillä rekisteröityjen ajoneuvojen määrä on kuitenkin vähentynyt viime vuodesta selkeästi vähemmän eli vain noin 8 prosenttia, ja yritysleasingin osuus henkilö- ja pakettiautojen kokonaisrekisteröinneistä on tänä vuonna ollut vajaa viidennes.    

Komponenttipula on iskenyt autoalaan rajusti ja uusien autojen toimitusajat ovat edelleenkin pitkiä. Tästä johtuen ensirekisteröintien määrä ei kerro koko totuutta automarkkinan tilasta, sillä kesään saakka uusien henkilö- ja pakettiautojen kauppa kävi suhteellisen vilkkaasti. Komponenttipulan aiheuttamat viiveet koskevat erityisesti uusia ladattavia automalleja, joiden toimitusajat venyvät vielä perinteisiä polttomoottoriautojakin pidemmiksi. Tilanne näyttäisi kuitenkin pikku hiljaa helpottuvan, sillä osa autonvalmistajista pystyy jo lupaamaan ripeämpiä toimitusaikoja ensi vuoden alusta alkaen. Tosin komponenttien toimitustilanne vaihtelee edelleen ja näin ollen tilanteet saattavat elää varsin nopeallakin aikataululla. Odotusajan autoille tulee siis olemaan käyttöä edelleenkin.

Toimitushaasteista huolimatta ladattavien hybridien osuus kaikista Suomessa ensirekisteröidyistä henkilöautoista on tänä vuonna ollut noin viidennes eli käytännössä ollaan viime vuoden tasolla. Täyssähköautojen osuus ensirekisteröinneistä on sen sijaan noussut jo yli 16 prosenttiin viime vuoden noin 10 prosentin lukemasta. 

Vaihtoautokauppa on tänä vuonna ollut Suomessa kokonaisuudessaan viime vuotta rauhallisempaa. Uusien autojen toimitusongelmat nostivat vaihtoautojen hintatasoa kesään 2022 asti, mutta vallitsevasta geopoliittisesta tilanteesta ja energiakriisistä johtuen autokauppa on hidastunut merkittävästi kesän ja syksyn aikana. Energiahintojen nousu on aiheuttanut vaihtelua vaihtoautojen ja eri käyttövoimavaihtoehtojen kysynnässä, kun energiakriisin seurauksena bensiinin hinta on noussut noin 30 prosenttia ja dieselin hinta noin 40 prosenttia. Polttoaineiden kysyntä ei kuitenkaan ole vähentynyt samassa suhteessa, sillä ne ovat välttämättömyystuotteita monille kotitalouksille sekä tavaraliikenteelle.

NF Fleetin leasingkanta on kehittynyt voimakkaasti vallitsevasta talous- ja toimitustilanteesta huolimatta. Kokonaisrekisteröintimme kasvoivat tammi-lokakuussa 2022 yhteensä lähes 6 prosenttia vuoteen 2021 verrattuna. Suomen leasingyhtiöiden kokonaisrekisteröintitilastoissa olemme tänä vuonna ottaneet hyvän harppauksen sijalta 5 sijalle 3. Yritysleasingissä markkinaosuutemme on pysynyt vakaana, kun taas yksityisleasingissä olemme kasvaneet merkittävästi. Leasingkantamme sähköistyminen on ollut huomattavasti kokonaismarkkinaa nopeampaa, ja voimmekin tyytyväisin mielin todeta päässeemme yhteen tärkeään tavoitteeseemme; NF Fleet on alan suunnannäyttäjä autokannan sähköistymisessä!  

Rahoittamistamme uusista henkilöautoista peräti 78 prosenttia on ladattavia pistokehybridejä tai täyssähköautoja. Pakettiautoissa ladattavien ajoneuvojen osuus on vielä toistaiseksi huomattavasti alhaisempi ladattavien autojen suppeasta valikoimasta ja heikosta saatavuudesta johtuen.

Yritysasiakkaidemme suosituimmat työsuhdeautomerkit ovat tänä vuonna olleet BMW, Volvo ja Mercedes-Benz, kun taas yksityisleasingasiakkaitamme ovat puhutelleet parhaiten BMW, MINI ja uusi tulokas Polestar. Ylivoimaisesti suosituin henkilöautomalli asiakkaidemme keskuudessa on tänä vuonna ollut BMW X3 xDrive. Pakettiautoista asiakkaidemme suosikkeja ovat olleet Ford, Volkswagen ja Mercedes-Benz.       

Move 2025 strategiamme mukaisesti kehitämme jatkuvasti toimintaamme ja palveluamme ja haluamme olla entistäkin lähempänä asiakkaitamme ja kumppaneitamme. Yhdessä löydämme parhaat väylät leasingautoiluun myös näinä monella tapaa poikkeuksellisina aikoina. Hyvän palvelun lähtökohta on luonnollisesti oma tiimimme, jota olemme tänä vuonna vahvistaneet uusilla jäsenillä ja jonka hyvinvointia sekä osaamista kehitämme ja mittaamme jatkuvasti. Näin voimme taata parhaan mahdollisen palvelun asiakkaillemme myös jatkossa. Varsinaisen työnsä lisäksi tiimimme on tänä vuonna osallistunut erilaisiin hyväntekeväisyyshankkeisiin. Olemme toimineet muun muassa autokuskeina Stadin Safkan jakaessa ruokalähetyksiä vähävaraisille perheille sekä auttaneet Ukrainasta saapuneita pakolaisia heille osoitettujen tavaralahjoitusten lajittelussa.     

Jatkuvan kehitystyömme tuloksena asiakasuskollisuutemme on noussut ennätykselliselle tasolle. Tuoreessa Innolinkin toteuttamassa autopäättäjätutkimuksessa avainasiakkaamme antoivat meille erinomaiset arvosanat palveluntuottajana. Luotettavuus, joustavuus, asiantuntevuus, toimivuus ja palvelualttius olivat asioita, joista saimme heiltä erityiskiitosta. Lisäksi jopa 87 prosenttia avainasiakkaistamme kokee päätöksen yhteistyöstä NF Fleetin kanssa olleen oikea. Otamme saamamme palautteen vastaan kiitollisena ja teemme kaikkemme sen eteen, että asiakkaamme haluavat pysyä matkassamme myös tulevaisuudessa.

Meneillään olevan järjestelmäuudistuksemme myötä tuomme asiakkaidemme ulottuville entistä laajemman kirjon innovatiivisia, vastuullisia ja joustavia liikkumispalveluita. Uudistus tulee mahdollistamaan digitaalisten työkalujen hyödyntämisen entistä laajemmassa mittakaavassa, ja samalla myös asiakasraportointimme kehittyy. Uuden järjestelmän testaus ja käyttöönotto saattaa aiheuttaa lyhytkestoisia katkoksia joissain palveluissamme, mutta tiimimme on asiakkaiden apuna ja tukena myös mahdollisten siirtymävaiheen katkosten aikana.

Autopolitiikan konsultaatio, käyttövoimamurros ja autokantojen sähköistyminen ovat olleet avainasiakastyöskentelymme ehdottomia kulmakiviä kuluneena vuonna ja tämä kehitys tulee jatkumaan tulevana vuonna. Sähköllä ajaminen NF Fleetin kanssa on helppoa ja helpottuu joka kilometrillä. Electric-palvelumme laajenee loppuvuoden 2022 aikana Plugitin aloittaessa latauskumppaninamme Virran rinnalla. Uudistuksen myötä Electric-asiakkaillamme on käytössään entistäkin kattavampi latausverkosto.

Tulemme jatkamaan määrätietoista työtämme Suomen autokannan uudistajana ja sähköistäjänä. Jatkossa myös NF Fleetin omat työsuhdeautot ovat vain ja ainoastaan täyssähköautoja. 

Haluan kiittää kaikkia asiakkaitamme ja kumppaneitamme yhteisestä matkasta tänä vuonna. Tästä on hyvä jatkaa kohti tulevan vuoden maisemia!

Nina Reinilehto
Toimitusjohtaja
NF Fleet

 

Lähteet: Autoalan Keskusliitto, Bisnode / Traficom, NF Fleetin tilastot

Tervetuloa NF Fleetin asiakkaaksi. Ota yhteyttä 010 404 505