Mitä sinun tulee tietää tulevasta autojen päästömittaustavan muutoksesta?

Mikä päästömittausten muutos?

Ajoneuvojen hiilidioksidipäästöjen mittaustapa muuttuu. Muutos koskee kaikkia henkilö- ja pakettiautoja koko EU:ssa. Tavoitteena on tuottaa autoista yhä todenmukaisempaa päästö- ja kulutustietoa. Nyt käytössä on NEDC-päästömittaus (New European Driving Cycle). Uusi WLTP-päästömittaus (Worldwide Harmonised Light Vehicles Test Procedure) korvaa asteittain vanhan NEDC-päästömittauksen ja tulee nostamaan CO2-päästöarvoa noin 20-30% – se ei kuitenkaan lisää ajoneuvon todellisia päästöjä tai kulutusta.

Miten uuteen mittaustapaan siirtyminen vaikuttaa?

Uuteen WLTP-päästöarvoon siirrytään asteittain vuosien 2017 – 2020 aikana. Viime syyskuusta alkaen kaikki uusina lanseeratut automallit on mitattu WLTP-päästönormin mukaisesti. Syyskuusta 2018 alkaen kaikki ensirekisteröitävät autot tulee olla WLTP:n mukaan mitattuja.

Uusi WLTP-päästömittaus tulee korvaamaan vanhan NEDC-päästömittauksen lopullisesti vuoden 2021 alussa – siihen saakka sovelletaan laskennallista kaavaa, jolla WLTP-päästöarvo muutetaan nykyisen NEDC-arvon kanssa vertailukelpoiseksi. Koska WLTP-mittaus poikkeaa merkittävästi NEDC-mittauksesta, laskennallinen arvo ei ajoneuvokohtaisesti tuota samaa tulosta kuin laboratoriossa tehty NEDC-mittaus.

Miten päästömittauksen muutos vaikuttaa?

Auton CO2 päästöarvo vahvistuu sen valmistuttua autotehtaalla, ja autoveron osuus määräytyy tämän arvon mukaan auton ensirekisteröintihetkellä. Kukin automerkki siirtyy uuteen mittaustapaan oman aikataulunsa mukaan syyskuun 2018 alkuun mennessä. Nyt tilattavat ajoneuvot saattavat valmistumisajankohdasta riippuen olla erihintaisia – syynä tähän on siis päästömittaustavan muutoksen aiheuttama päästöarvon nousu, jonka perusteella määritetään autoveron suuruus. Tämän lopullisen autoverollisen hinnan perusteella määräytyy myös työsuhdeauton verotusarvo.

Miten me NF Fleetillä autamme sinua muutoksessa?

Toimimme tiiviissä yhteistyössä asiakkaidemme ja kumppaniemme kanssa. Haluamme kertoa avoimesti alalla tapahtuvista muutoksista. NF Fleetin asiantuntijat ovat käytössäsi ja palvelemme teitä tässäkin muutoksessa, joten olethan yhteydessä teidän omaan NF Fleet yhteyshenkilöön.

Tässä on vielä muutama vinkki siirtymävaiheeseen:

  1. Autopolitiikan päivitys 
    Edellä mainitulla muutoksella on vaikutusta auton CO2 päästöarvoon, hintaan ja verotusarvoon. Päivittämällä autopolitiikan CO2 päästöarvoja vastaamaan uutta mittaustapaa, voitte varmistua siitä, että autopolitiikka mahdollistaa oikeanlaisten ja tarkoituksenmukaisten autojen valinnan päästömittausmuutosten yhteydessä. Autopolitiikkaan liittyvissä kysymyksissä kannattaa olla yhteydessä suoraan omaan NF Fleetin yhteyshenkilöön, niin autamme teitä autopolitiikkamuutoksien kanssa.
  2. Toimintasuositus syyskuuhun asti
    Ennen syyskuuta 2018 tilatuissa autoissa voi CO2 päästöarvo muuttua tilauksen ja toimituksen välillä. Suosittelemme, että näissä tapauksissa tilaushetken arvioitua CO2-arvoa pidetään ratkaisevana.
  3. Kysy autoliikkeistä NEDC -vahvistettuja autoja 
    Autoliikkeillä on vielä varastossa autoja, joille on vahvistettu vanhan NEDC:n mukaiset päästöarvot, ja näitä autoja voi tiedustella suoraan autoliikkeistä.

Tarkempaa lisätietoa päästömittauksen muutoksesta löytyy Trafin ja Autoalan tiedotuskeskuksensivuilta.